29 Haziran 2010 Salı

Seyir Defteri (Gürcistan)

Gürcistan’a Hangi Sınır Kapısından Giriş Yapılır?
Kuzeydoğu komşumuz Gürcistana kara yoluyla gitmek istediğinizde iki sınır kapısından birini kullanabilirsiniz. Birincisi Ardahan/Posof sınırları içinde yer alan Türkgözü Sınır Kapısı, diğeri ve daha yoğun kullanılanı ise Artvin/Hopa sınırları içinde yer alan Sarp Sınır Kapısı. Giriş’i Türkgözü Sınır Kapısından, çıkışı Sarp’tan yaptığım için her ikisini de görme şansım oldu. Türkgözü tenha, araçların ve yolcuların çıkış ve giriş işlemleri yarım saat içinde bitti. Fakat, hem Türkiye snırları içindeki güzergah, hem de Gürcistan’a girdikten sonraki güzergah manzara açısından diğer rotanın (Sarp-Karadeniz) çok gerisinde. Yer yer yolların bozuk olması da cabası.
Türkgözü Sınır Kapısı
Sarp Sınır Kapısı

Gürcistan’a Nasıl gidebilirim?
Pasaport-Vize İşlemleri: Gürcistan vizesiz gidebileceğimiz ülkelerden biri. 6 ay geçerliliği olan bir pasaporta sahipseniz Gürcistan’a elinizi kolunuzu sallayarak gidebilrisiniz.
Ulaşım: Tiflis’te THY’nin de günlük sefer düzenlediği bir havaalanı var ama ben karayoluyla gittiğim için havayolu ile ilgili herhangi bir tecrübemden bahsedemeyeceğim. İstanbul ve Ankara’dan günlük Tiflis seferi yapan otobüs firmaları ve Orta ve Doğu Karadeniz’den kalkıp Batum Tiflis’e kadar giden otobüs firmaları var. Gürcistan’da yaşayan Türkler, Türkiye’de yaşayan Gürcüler başta olmak üzere yoğun bir kara ulaşımı mevcut her iki ülke arasında. Erzurum – Tiflis arası yaklaşık 13 saat sürüyor ve 60 TL ücreti var. Trabzon, Rize, Artvin civarından da makul bir miktar ödeyerek Gürcistan’a gidebilirsiniz. Ankara ve İstanbul haraket yeri olan seferlerin ücretlerini bilmiyorum ama 80-100 TL civarında seyredeceğini düşünüyorum.

[Devamı Şurada...]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder