21 Haziran 2011 Salı

Comenius Hizmet İçi Eğitim Faaliyeti [1]


International Projects Center / Exeter
2010 Mayısında Comenius Hizmetiçi Eğitim (HİE) Projesi kapsamında 2 haftalık bir kursa katılmak için İngiltere’ye gittim. Exeter'da ınternational Projects Center adındaki bir kursta "Developing Oral Fluency in English Classes" başlıklı 2 haftalık bir HİE Faaliyetine katıldım.


Aslında daha önce bu kurs ve seyahat ile ilgili bir yazı yazmayı planlıyordum ama bir türlü nasip olmamıştı. Amacım hem bu tecrübeyi kayıt altına almak hem de gidecek olan meslektaşlarımın aklındaki soru işaretlerine bir nebze de olsa cevap verebilmek. Malum, ilk kez yurtdışına çıkan pek çok kişi neyin kendisini beklediğinden emin olamayabilir.


1- Comenius Hizmetiçi Eğitim Projesi nedir? Kimler Katılır?

AB Eğitim ve Gençlik Programları altındaki Hayatboyu Öğrenme Programlarından biri olan Comenius, birkaç türden proje başvurusu alıyor belirli dönemlerde. Bunlardan biri de bireysel başvuru yapılan, Hizmetiçi Eğitim Eğitim Faaliyeti. Dil yeterliliği olan (ÜDS veya KPDS 70) her Milli Eğitim Bakanlığı öğretmeni, (idareci, müfettiş vb) kendi alanıyla ilgili Avrupa’nın değişik ülkelerinde açılan bu kurslardan birine müracaat edebiliyor. Elbette başvuru esasları bununla sınırlı değil ama Comenius okul projelerine göre başvuru şartları, süreci ve prosedürleri daha basit ve başvurunun kabul edilme şansı daha yüksek. Başvuru formunu uygun bir dille doldurur, sorulara makul ve mantıklı karşılıklar verirseniz başvurunuzun kabul edilme olasılığı çok yüksek.

2- Comenius Hizmet İçi Eğitim Faaliyetine Nasıl Başvuru Yapılır?

Bu projeye başvurular yılda 3 kez alınıyor. Örneğin bu yıl 14 OCAK 2011, 29 NİSAN 2011, 16 EYLÜL 2011 son başvuru tarihi olmak üzere 3 dönem başvuru alındı. Şu an (20 Haziran 2011) Eylüldeki 3. dönem başvuruya hazırlanabilirisiniz. 1. dönem başvuru yapanlar 01 Mayıs 2011- 31 Ağustos 2011 aralığında bir tarihte kursa gitmeyi taahhüt ederler, 2. dönem başvuru yapanlar ise 01 Eylül 2011 - 31 Aralık 2011 tarihleri arasında kursa gidecekler (ki henüz başvuruları kabul edilenlerin listesi açıklanmadı) 3. dönemde başvuru yapacaksanız kursa 01 Ocak 2012 - 30 Nisan 2012 arasında gideceksiniz.

Dil yeterliliğiniz varsa başvurularda izlenecek yoldaki ilk adım, kurs veritabanından size uygun kursu seçip, kurs yetkilileriyle mailleşmek olacak. (DİKKAT: Hangi dönem başvuru yapıyorsanız, o döneme uygun faaliyet tarihi aralığında kusr tarihlerini seçmelisiniz!!!) Bu mailleşmenin sonucunda kursa ön kayıt yaptırmanız gerekecek. Daha sonra başvuru formunu Ulusal Ajans web sitesinden indirip (www.ua.gov.tr) doldurmanız gerekecek. Doldururken kesinlikle ne baştan savma ne de abartılı cevaplar verin. Form doldurma kılavuzunu mutlaka inceleyin. Ulusal Ajans’ın belirlemiş olduğu bazı küçük ayrıntıları dikkate alın ve uymaya çalışın (Mavi renkli kalem ile imza atılması vb.)

3- İngiltere Vizesi Şartları Nelerdir?

İngiltere vize almak konusunda ülkemiz açısından sıkıntılı ülkelerden biri. Ama hizmet içi eğitim faaliyeti için resmi bir görevle ve izinle gidildiğinden vize prosedürlerine uyulduğu vakit vize almak kolay. Bir kere bireysel başvuru şart. Online randevu alıp vize merkezlerinden birine gidiyorsunuz ve evraklarınızı verip 1 hafta kadar bekliyorsunuz. Bu prosedürle ilgili ayrıntıları Comeniüs Hizmet İçi Eğitim Faaliyetleri ile ilgili şu facebook grubundan daha rahat takip edebilirsiniz. Orada evrakların çevirileri ve giden arkadaşların tecrübelerine de ulaşabileceksiniz. Daha sonra ayrı bir konu başlığı olarak bunu da yazmyı düşünüyorum.


4- Ne tür kıyafetler götüreyim?

Malumunuz İngiltere yağmuru bol bir ada ülkesi. Ben Türkiye’de tişört mevsimi başladığı bir tarihte gittiğim için ağırlıklı olarak kısa kollu kıyafetler ve ince bir mont götürmüştüm. Ama son birkaç gün dışında tişörtleri giyemedim ve ne olur ne olmaz diye yanıma aldığım mevsimlik bir kazakla ve sweatshirtle dolaştım. Üstelik montum da hep üzerimdeydi. Fakat, zaman zaman güneş etkisini gösterdiği de oluyor veya iç mekânlar sıcak olduğu için kazak fazla gelebiliyor. Bence İngiltere için en iyi giyinme prensibi üst üste kıyafetler giymek olacaktır. Tişört, gömlek, kazak, mont vb. sıralamasıyla giyinmek gibi örneğin. Lahana gibi giyinmek diye tabir edilebilecek bir mantık yani. Sıcaksa çıkar, soğuduğunda giy.. ;)

Size tavsiyem, bir şemsiye ve ecnebinin water-proof dediği su geçirmez bir yağmurluk/mont gibi bir şeyi mevsim ne olursa olsun yanınızda götürmenizdir. Yine kış ayları ise bot, yaz ise yağmura dayanıklı bir ayakkabı ile gitseniz iyi olur. Özellikle bayan arkadaşlar için söylüyorum, her şarta uygun kıyafet götüreceğim diye valizinizi çok doldurmayın. Hem ağırlık kapasitenizi aşıp havayolu şirketine fazla ücret ödeyebilirsiniz hem de oradan alışveriş yapayım derseniz getirmeniz zor olur (yine kapasiteyi aşacağınız için ekstra ücret ödeyebilirisiniz).

5- Ne kadar ücret ödeyeceğiz?

Başvuru formunda harcama kalemlerinizin hepsini talep ediyorsunuz (Kurs ücreti, barınma, yemek yol, günlük harcırah) Yol masrafı sadece belli bir tutarın üstü olamıyor (600 € idi sanırım) Bu tutar da gidiş geliş uçak ve havaalanı ile kurs yeri arasındaki ulaşım için yeterli oluyor. Buradan talep ettiğiniz üst tutarın artanını geri iade ediyoruz. Daha doğrusu gitmeden hibe toplamının %80’nini döndükten sonra da kalan 20% ini verdikleri için geri kalan %20’den az pay alıyoruz. Sonuçta temel ihtiyaçlar için 5 kuruş ödemiyorsunuz. Siz kalan harcırah ise eğer arzu ederseniz alışverişe, istemezseniz yurda dönüşte burada harcamaya aklıyor :)

6- Nerede Kalacağız?

Kurslar anlaşmalı oldukları ailelerin yanına sizi yerleştiriyorlar ve gitmeden önce bilgilerini veriyorlar. Sizi şehrin otobüs/tren varış noktasından alıp evlerine götürmekle ve dönüşte yine oraya götürmekle yükümlüler. Genelde buna da riayet ederler. Evlerde sizin dışınızda başka kursiyer veya öğrenci olabilir. Odanızı biriyle paylaşmaya hazır olun. Ama kursla irtibata geçer ve naz yaparsanız bu durumu değiştirebilirsiniz de. Evde evcil hayvan olabilir. Ev yemekleri çok başarılı olmayabilir. Ev ahalisi enteresan tipler olabilir ama tüm bunlar 2 hafta katlanılmayacak düzeyde olmaz genelde. Aksi halde kurs o evle bir daha çalışmayabilir. Haliyle siz ev sahibinin işverenisiniz bir nevi.




7-      Yeme – İçme Nasıldır?

Türk yemeklerini özleyeceğiniz kesin. Ama şahsi kanaatim seyahat mevzubahis ise, kısa süreliğine aç kalmak kabul edilebilir bir durumdur. Açıkta kalmaktan iyidir en azından. Kahvaltıda peynir zeytin beklemeyin. Birkaç çeşit mısır gevreği, şanslı iseniz kızarmış ekmek, bal, reçel bulabilirisiniz kahvaltıda. Genellikle poşet çay (teabag) kullandıklarından demleme çaya da hasret kalacaksınız. Arzu ederseniz yanınızda alıştığınız poşet çaylardan götürün. Sizin yeme-içme alışkanlıklarınıza saygı duyarlar, o yüzden kaldığınız süre içinde domuz eti görmek istemem derseniz bunu anlayışla karşılarlar. Kibarlıkları ve insaniyetlikleri ölçüsünde sizi memnun etmeye çalışacaklardır ama bir yerde umduğunuzu yiyemeyebilirsiniz de. Dışarıda yemek için en uygun yerler fastfood restoranlar. Publarda da yiyecek bir şeyler oluyor. Fish&Chips deneyecekseniz ev ahalisinden veya kurstan tavsiye almanızda fayda görüyorum. Zaten ilk gün kurs yetkilileri tavsiyelerde bulunacaklardır. Zincir restoranların (KFC, McDonald' vb) menüleri bizdeki kadar zengin değil.



Ev yemekleri, benim kaldığım aileninkileri baz alark, fena değillerdi. Ev sahibem ve eşi insanlıktan nasibini almış şeker kimseler olduğundan bana fish&chips, resimdeki sarımsaklı ekmek vb gibi İngiltere mutfağına ait yemekler tatırmayktan geri kalmadılar. Her gün menüde farklı bir yemek vardı.

[DEVAM EDECEK]...

31 yorum:

  1. Merhaba Özgür Hocam,
    Bu gibi tecrübelerinizi bizlerle paylaşmanız gerçekten güzel. Hem gitmeyen hem de gitmek isteyen arkadaşlar için faydalı olacağını düşünüyorum.
    Teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.

    YanıtlaSil
  2. İlginiz için teşekkürler Fatih Hocam,
    İlk fırsatta devamını da yazacağım.

    YanıtlaSil
  3. slm faydalı bilgiler için teşekkürler...sizden gönderdiğiniz formu istesem çok mu ayıp etmiş olurum acaba??????

    YanıtlaSil
  4. Merhaba,
    Tatilde olduğum için sık sık internet erişimim olmuyor. Yeni farkettim yorumunuzu ve mailinizi.
    Hemen doldurup gönderiyorum formu.

    YanıtlaSil
  5. Adem Çalıker4 Ağustos 2011 05:31

    Merhaba Özgür hocam,
    Verdiğiniz faydalı bilgiler için teşekkürler.. Ben de 3. döneme başvurmayı düşünüyorum. İlk başvurum olacak. Örnek olması açısından başvuru formunu göndermeniz mümkün mü acaba? İlginiz için şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  6. Merhaba Adem Bey,
    Umarım başvurunuz onaylanır ve bu fırsattan faydalanırsınız. Şu an tatildeyim ve döküman yanımda değil. Dönüşte göndermeye çalışacağım.

    YanıtlaSil
  7. hocam mrb.ben de basvuru yapmayı dusunuyorum ama form doldurmak gözümü korkuttu bu konuda yardımcı olursanız sevınırım

    YanıtlaSil
  8. Form doldurmak gözünüzü korkutmasın. İşin en basit kısmı form doldurmak. Eğer bu sizi korkutuyorsa vize başvurusu süreci daha stresli gelir. Formdaki soruları makul ve mantıklı şekilde cevaplandırın yeterli. Formu okuyacak uzmanları bu kursa gitmekle ilgili gerekçeleriniz ve diğer istenilen bilgiler doğrultusunda ikna etmeye çalıştığınızı düşünün.
    Başarılar dilerim şimdiden.

    YanıtlaSil
  9. Hocam benim başvurum kabul oldu bütün evraklar HAZIR SADECE VİZE KALDI AYRINTILI BİR ŞEKİLDE İNGİLTERE VİZESİ İÇİN HANGİ EVRAKLARI HAZIRLADINIZ ÖĞRENEBİLİRMİYİM

    YanıtlaSil
  10. Merhaba Özgür Hocam,
    Ben de eylülde comenius hie kapsamında İngiltere/Exeter'de bir kursa gidiyorum. Dışişleri bakanlığından nota aldığım için vizem 4 güne çıktı. Ben hibe ile ilgili bir şey sormak istiyordum. Sözleşmemde 550 Euro seyahat masrafları için yazıyor;ama ben biletimi 650 Euro'ya aldım. Aradaki farkı döndüğümde geri ödemem istenebilir mi? Sözleşmeyi ileten yetkililere sordum ama etkili bir cevap alamadım. Size sormak istedim bu yüzden.

    YanıtlaSil
  11. Merhaba Ayşe Hanım,
    Tebrik ederim öncelikle. Biletinize vereceğiniz 650 € için 100 € desteğe ihtiyacınız var anladığım kadarıyla. Bunu ancak günlük harcırahınızdan karşılayabilrisiniz. Bütçede herhangi bir değişme olmmuyor bildiğim kadarıyla. Yani cebinize (atıyorum) 1000 € kalmayacak da 900 € kalacak.

    YanıtlaSil
  12. Filiz Hocam hayırlı olsun. Tatilde olduğum için elimde dökümanlarım yok. Ezbere yazamam ama http://www.facebook.com/group.php?gid=6768250798 adresindeki grupta bu belgelere ve ingilizcelerine ulaşabilrisiniz.

    YanıtlaSil
  13. Özgür Bey faydalı paylaşımlarınız için teşekkürler. Benim bi sorum olacak Meb'de görevli İngilizce Öğretmenleri için KPDS Puanı isteniyor mu. Diplomamız yeterli oluyor mu? Bir de doldurduğunuz başvuru formunu bana da yollar mısınız. yukarıdaki mail adresime yollayabilirsiniz. şimdiden çok teşekkür ederim.
    İyi çalışmalar

    YanıtlaSil
  14. Merhabalar hocam.ben de bu dönem başvuru yapacağım.meb den bilgi alamıyoruz.form doldurma konusunda sıkıntı yaşıyorum.başvuru formunuzu bana da yollarsanız eğer çok sevinirim.

    YanıtlaSil
  15. ahmet serinkan5 Ekim 2011 22:49

    Hocam iyi akşamlar..iki sorum olacak... stajyer öğretmenler basvurabiliyor mu?? ve de bu hizmet ici seminere katılmaya hak kazandık diyelim,milli egitimden nerelerden izin almak gerekiyor? önce izin alıp mı basvuralım,yoksa önce basvurup sonra mı mebe basvuralım??? simdiden tesekkürler...

    YanıtlaSil
  16. bildiğim kadarıyl aday öğretmen olmak sorun teşkil etmiyor.
    katılmaya hak kazandıktan sonra resmi izin almalısınız. okul bir üst yazıyor, yazı valiliğe gidip okula geri geliyor. Bu süreçte yazıyı elden takip etmek size zaman kazandırır. Başvurunuz kabul olmadan herhangi bir şey yapmanıza gerek yoktu en sonki başvuru prosedüründe. Bir de başvuruda okul müdürü bir üst yazı yazıyor. İçeriğinde şu tarihlerde şuradaki HİE faalitetine katılmasında bir engel yoktur gibi bir ifade vardı sanırım.

    YanıtlaSil
  17. Sayın Özgür Hocam.10 ocak tarihinde HİE başvurmayı düşünüyorum.Başvurmadan önce sizinde dediğiniz gibi bir program seçip,mail ön kayıt yaptırmam gerektiğini biliyorum.ancak henüz bu aşamada bile sıkıntı çekmeye başladım.acaba bu mailleşme sırasında ua'dan indirdiğim başvuru formunumu kullanıcam yoksa sıradan bir haberlememi olucak.bilgi verirseniz çok sevinirim

    YanıtlaSil
  18. merhabalar özgür hocam...
    paylaşımınız bir harika çok teşekkürler.ben de başvuru yapmayı düşünüyorum ama form doldurmayla ilgili sıkıntılarım var diğer arkadaşlara gönderdiğiniz formu bana da yollar mısınız??????pls...şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  19. Hocam, Exeter'daki kurstan ön başvuru davet mektubu aldım, bir an önce başvuruyu yapmam gerekiyor ama başvuru formundaki bazı kısımları anlamadım. örnek form var mı acaba elinizde?

    YanıtlaSil
  20. Hocam ben de aynı kursa başvurcam inşallah.. Developing Oral Fluency kursuna ait başarılı olmuş başvuru formu bakıyordum :)

    YanıtlaSil
  21. Mrb hocam bende şu anda başvuru formu dolduruyorum örnek teşkil etmesi açısından sizin başvuru formunuzu bende isteyebilirmiyim

    YanıtlaSil
  22. selam bende bu projeyle exeter egitmek istiyorum slında ben ve bi arkadaşım ikimiz de aynı okuldayız branşımız farklı ben almanca o ingilizce .ingilizce seviyem de çok iyidir.birlikte gitmek istiyoruz ön başvuruyu yaptık.aynı okuldan olmamız sorun olur mu acaba geri döner mi başvurumuz?mail attık aynı okulda olduğumuzu belirtmiştik.bir de stajyer öğretmenim bundan dolayı sıkntı olursa çok üzülürüz.Exeter i görünce sayfada heyecanlandım:)

    YanıtlaSil
  23. Merhaba,
    Yanılıyor olabilirim ama öyle sanıyorum ki ALmanca Öğretmeni olarak İngilizce Metodolojisiyle ilgili bir HİE kursuna gidemezsiniz. Stajerlik veya aynı okulda olmak size bir sıkıntı oluşturmaz. Birbirinizin rakibi olursunuz sadece. Branşınıza hitap eden bir kursa kayıt yaptırmanızda yarar var. Yine de çalıştığınız yerdeki Projeler ve ARGE birimine bir sorun derim. Başarılar.

    YanıtlaSil
  24. Merhaba hocam,
    Yazınızı keyifle okudum. Örnek olması açısından Hizmet İçi Eğitim Faaliyeti örnek başvuru formunu gönderebilir misiniz?
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  25. Hocam merhaba,
    Aydınlatıcı bilgileriniz için teşekkür ederim. Yazınızı ketifle okudum. Comenius hizmet içi eğitim örnek başvuru formunu bana da gönderir misiniz? Teşekkürler

    YanıtlaSil
  26. Hocam gerçekten çok yardımcı oldu paylaştığınız bilgiler. Ben de formu doldurmada son aşamadayım. Dissemination kısmınd atam olarak neyden bahsetmemiz gerekiyor? yardımcı olur musunuz?

    YanıtlaSil
  27. hocam hie için örnek başarılı formunuz varsa paylaşabilir misiniz.
    teşekkürler

    YanıtlaSil
  28. Merhaba Özgür Bey,
    Acaba hizmet içi eğitim başvuru formunun çıktısını alırken renkli yazıcı kullanma zorunluluğu var mı?
    Beni bu konuda aydınlatırsanız çok sevinirim.
    İyi günler

    YanıtlaSil
  29. merhaba, ben de developing oral fluency kursuna başvurmayı düşünüyorum ön kayıt için nasıl bir mail yazmak uygun olur yardımcı olabilirmisiniz, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  30. Merhaba hocam, verdiğiniz bilgiler için cok teşekkür ederim başvuru formunuzu sakıncası yoksa ben de alabilir miyim örnek olması açısından :)tasdemiraygun@hotmail.com

    YanıtlaSil