25 Nisan 2015 Cumartesi

Seçim Beyannamelerinde Eğitim

7 Haziran 2005 genel seçimlerine 2 aydan kısa bir süre kaldı. Mahalle aralarında gezen hoparlörlü seçim minibüsleriyle oy toplayan, esnaf ve vatandaşları selamlayarak veya ziyaret ederek seçim çalışması yapan milletvekili adaylarının mensubu olduğu partiler arasında bir seçim yapmadan önce bir eğitimci olarak partilerin seçim bildirgelerine bir göz atmak ve eğitim ile ilgili neler vaat ettiklerini görmek istedim.

Partilerin seçim bildirgelerinin medyaya yansıyan, gerek partilerce gerek dış unsurlarca sloganlaştırılmış maddelerinin haricindekiler ne kadar okunur, ne kadar bilinir bilmiyorum. Hatta seçim bildirgesi iyi diye oyunu artıran var mı, onu da bilmiyorum ama yine de seçimden önce partiler vitrinlerini iktidara geldiğinde neler yapacaklarını beyan eden bir metinle süsler ve kamuoyunun beğenisine sunar ve bir şekilde meramını da dile getirmiş olur.


"Mesleki eğtiimin kalitesini artıracağız" gibi oldukça genel, nasıl yapılacağı net olmayan, tabiri caizse "balon" vaatlere çok değinmeyeceğim. Şimdiye kadar okuduklarınızda partizanca bir üslup sezdiniz mi bilmiyorum ama herhangi bir partinin savunuculuğunu yapmak niyetinde de değilim. Partilerin seçim bildirgelerinde geçen "eğitim" içerikli vaatler nedir, ne değildir, bu içeriğe öğretmen gözüyle nasıl bakılabilir, bunun derdindeyim.

Adalet ve Kalkınma Partisinin Seçim Bildirgesinde Eğitim:
Ak Parti'nin pdf formatındaki seçim bildirgesini açar açmaz "eğitim" sözcüğünü arattım. Sözük metnin içinde toplam 240 kez kullanılmış. Elbette ki tamamı Milli Eğitim Bakanlığı'nın yürüteceği politikalara dair cümelerin içerisinde kullanılmamış. Girizgahta da söylediğim gibi "nasıl yapılacağı" açıkça belli olmayanların dışında şu vaatler dikkat çekici görünüyor:

  • MEB'e politika belirleme, koordinasyon ve denetim rolü verecek şekilde merkezden yerele bir yetki devrinin gerçekleşeceği vaat ediliyor. Mevcut iktidar döneminde sıkça zikredilen yerel yönetimlerin yetkilerinin artırılması ile bağ kurmak mümkün olabilir. 
  • Müfredatlarının yenilenmesi, öğrencilerin çift anadal eğitimi alması gibi unsurlarla, eğitim fakültelerine el atılacağı bir kaç maddede birden vurgulanıyor.
  • Bütçelerin merkezi değil, okul bazlı olmasının çalışmaları yapılacak. 
  • Özel üniversitelerin kurulması çalışması yapılacağı daha önceden de konuşuluyordu. Hali hazırda özel üniversite dediğimiz kurumların bir vakfın çatısı altında hizmet verdiğini hatırlamak gerekir bu noktada. Yeni düzenlemelerle bir ticari işletme olarak üniversitelerin, yurt dışındaki üniversitelerin Türkiye'de de faaliyet göstermesinin önü açılmış olacak. [Urfa'da Oxford]
  • Yabancı dil öğretimiyle ilgili müfredatın gözden geçirileceği vaat, parti kurmaylarınca dersin bu bölümüne iyi çalışılmadığının bir göstergesi olarak kabul edilebilir çünkü önümüzdeki yıl yürürlüğe girecek bir Lise İngilizce müfredatı hazırlatıldı zaten.
  • "Mobil öğrenme sistemlerini geliştirecek; sosyal medyanın öğrenme aracı olarak daha etkin biçimde kullanılmasını sağlayacağız" vaadi sanırım eğitimle ilgili kısımda çağdaş öğretim yaklaşımlarının en somut yansıması gibi görünüyor. Halihazırda okullarda kullanılan internet bağlantısında blogger, facebook, twitter gibi sosyal sitelere MEB tarafından sağlanan güvenlik duvarının gözden geçireleceği de eklenseydi, tam olurdu diye düşünmekteyim.


Cumhuriyet Halk Partisinin Eğitim İçerikli Vaatleri:
Bir tartışma programında (hani ekranın dörde bölündüğü ve herkesin birbirine sayın dediği programlar) CHP'nin ekonomi eksenli bir seçim propagandası yürüttüğü bilgisini verdiler. Doğru mudur çok bilmiyorum ama eğitim meselelerine bakış açısında şaşırtıcı bulduğum, bak bu yeniymiş dediğim bir bölüm göremedim.

  • CHP, 4+4+4'ten yeniden 8+4'e geçişi ve bunun yanında 1 yıl zorunlu okul öncesi eğitimi getirecekleri vaadinde bulunuluyor. Ana okulu eğitiminin ücretsiz olacağı (pratikte de) daha vurgulu anlatılabilir kitlelere. Böyle bir uygulama her eğitim çalışanını sevindirecektir. Zira anasınıfa aidat vermemek için öğrenci göndermeyen/gönderemey çok sayıda veli olduğu düşüncesindeyim. 
  • Yükseköğretime geçişte sınavsızlığı savundukları Baykal dönemine göre, hala sınav eksenli bir geçişten bahsetmelerini yetersiz görüyorum. Yıl oldu 2015, hala sınavı bir mi yapalım, iki mi yapalım, sadece son sınıfta mı yapalım, her sene mi yapalım, bu tartışılıyor.
  • Diğer projeler ve vaatlere http://yasanacakbirturkiye.com/egitim adresinden ulaşılabilir.


Halkların Demokratik Partisinin Eğitime Bakışı Nasıl?
Bildirgede 34 kez geçen eğitim sözcüğü en çok anadilde eğitim temalı cümlelerde yerini buluyor. Bunun yanında HDP'nin iktidar olduğunda eğitim açısından neler yapacağını gösteren şu vaatler de bulunmakta:

  • Zorunlu din dersi uygulamasına son verilerek, her bir öğrencinin kendi inancı doğrultusunda seçmeli olarak ders ve eğitim alma hakkı gözetilecek. 
  • Öğrencilerin okul yönetimlerinin karar mekanizmalarında yer alması sağlanacak. 
  • YÖK’ün yerine üniversiteler arası ilişki ve bilgi akışını sağlayacak bir koordinasyon kurulu oluşturulacak. 
  • 4+4+4 uygulamasına son verilecek.
  • Eğitimin yerelden yönetimi teşvik edilecek.
  • Tüm mahallelere kreş ve anaokulu açılacak, kreşler 7/24 hizmet verecek. 
Milliyetçi Hareket Partisi'nin Seçim Bildirgesinde Eğitim:

MHP seçim bildirgesini 3 Mayıs 2015'te kamuoyuna açıklayacak. Bunun yanında  diğer bir kaç partinin de seçim bildirgesinden alıntılar paylaşmayı gönlüm arzu ediyor. Kısmet artık.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder